Knoflooksoep
Tijdens vakantie in Oostenrijk zag ik hem regelmatig op de menulijst staan, knoflooksoep. Toen ik eenmaal thuis het recept hiervan voor t eerst las had ik toch zoiets van: now way dat ik dit ooit ga maken, zoveel knoflook!
Maar als knoflookliefhebber was ik stiekem toch best wel benieuwd hoe 't zou smaken... ben nog steeds blij dat mijn nieuwsgierigheid 't heeft gewonnen! Het originele recept (met 6 bollen knoflook!!) is inmiddels wel 'n beetje aangepast aan onze smaak maar heeft nog steeds veel knoflook dus mss liever niet eten als je de volgende dag naar de tandarts moet
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Je begint met het poffen van de knoflook, die wordt daardoor veel zachter van smaak: haal de losse schillen van de bollen knoflook af en snijd daarna met een scherp mes de bovenkant van de bol af. De bovenkant van de teentjes komen nu bloot te liggen.
Neem 'n ovenschaaltje en leg daar 'n groot vel aluminiumfolie in. Zet de bollen op de folie en besprenkel ze met wat olijfolie en 't zeezout. Vouw de aluminiumfolie dicht. Zet de schaal in de oven en pof de bollen knoflook in ongeveer 45 minuten gaar.
Pas op voor de hete stoom als je het pakketje openmaakt! Laat de bollen knoflook een beetje afkoelen voor je verder gaat. De knoflook is nu zacht en zelfs een beetje zoet geworden.:)
De teentjes kun je er nu heel makkelijk uithalen met 'n theelepeltje. Prak ze met een vork heel fijn.
Terwijl de knoflook in de oven staat schil je de aardappel en snijd die in kleine blokjes. Verwarm de bouillon en voeg aardappelblokjes en de gepofte knoflookpuree toe. Roer goed door. Voeg de tijm en wat witte peper toe en laat de bouillon nog 'n kwartiertje op n laag vuur pruttelen. Maak de soep glad met een staafmixer en schep daarna de room erdoor. Warm nog even op.
Proef de soep en breng op smaak met het citroensap en eventueel nog wat peper en zout. Als je dat nodig vindt kun je de soep nog wat extra binden met wat maizena. Druppel er tot slot nog wat goede olijfolie over en garneer de soep met croutons en wat peterselie. Eet smakelijk!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 3 a 4 bollen knoflook
- scheutje olijfolie
- zeezout
- alufolie
- 800 ml groentebouillon
- 1 grote kruimige aardappel
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 200 ml (lactosevrije) room
- 1 eetlepel citroensap
- peper & zout
- beetje peterselie
- eventueel wat maizena of bloem om te binden