Eten wat de pot schaft!

Broccolirijst met warm gerookte zalm

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 0.30 u)
2 personen
lekker gezond!  warm  Nederlandse keuken
Inleiding

Ik had die warm gerookte zalm al eerder bij de visboer gezien maar het kwam er steeds niet van om daar iets mee te gaan doen. Ik vind die zalm zonder iets anders erbij al heerlijk dus het moest niet zo'n bewerkelijk gerecht worden. 

Ik heb gekozen voor de combi met broccolirijst en een frisse citroen-dillesaus. Best snel klaar maar door de zalm ook speciaal genoeg voor n gelegenheid.

Tip: Vind je dat raspen teveel gedoe kun je dit gerechtje natuurlijk ook maken door rijst met broccoli te koken (of broccolorijst kant en klaar bij de supermarkt kopen!) en daar de zalm met de saus bij te serveren. 

Tip: liever geen gerookte zalm? In het recept lees je hoe je dit gerechtje snel maakt met verse zalm.

lekker gezond lekker gezond
Bereiding

Kook de rijst gaar, giet af en laat afkoelen. 

Schil de stronk van de broccoli. Snijd de broccoliroosjes los. Maal de stronk in een keukenmachine tot je kruimels hebt die ongeveer zo groot zijn als de rijstkorrels. Hou de helft van de roosjes apart en maal de rest tot kruimels. Zet even apart. 

Tip: Als je geen keukenmachine hebt kun je dit ook met een grove rasp doen. Neem dan een hele broccolistronk en rasp eerst de roosjes. Schil dan de stronk en rasp die daarna. Heb je hier allemaal geen zin in koop dan een zak broccolirijst! 

Warm de oven voor op 190 graden. Verpak de warm gerookte zalm in een stukje aluminiumfolie en leg dit 10 minuten in de warme oven.

Snipper het sjalotje en de knoflook. Verwarm 1 eetlp zonnebloemolie in een steelpannetje en fruit daarin de snippers. Blus af met de witte wijn (of bouillon). Laat zachtjes inkoken tot je ongeveer de helft over hebt. Schenk dan de room en t citroensap erbij en roer samen met de citroenrasp en dille door. Laat nog wat verder inkoken en breng op smaak met 'n snufje peper en zout.

Tip: Neem je ipv warm gerookte zalm liever een verse zalmmoot leg die dan in de witte wijn en laat hem garen terwijl de wijn zachtjes inkookt. Haal ze zalm na ong. 7 minuten uit de pan en houd warm onder aluminium folie. Maak de saus dan verder af met de room etc.

Kook de apart gehouden broccoliroosjes in een paar minuten beetgaar.

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok of hapjespan. Roerbak de rijst 2 minuten op hoog vuur. Zet 't vuur half hoog en roer de broccolirijst door de rijst. Bak nog 3 minuutjes, proef en breng eventueel op smaak met 'n snuf zout. 

Schep de broccolirijst in een bord. Verdeel de broccoliroosjes en stukjes de zalm over de rijst. Drizzel wat saus over je gerecht en maal er tot slot nog wat chiliflakes over. Eet smakelijk! 

 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram broccoli 
  • 100 gram (zilvervlies)rijst
  • 250 gram warm gerookte zalm
  • of verse moot zalm
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml (lactose vrije) room
  • 1 eetlp gedr.dille
  • rasp van 1/2 citroen
  • 1 eetlp citroensap
  • chiliflakes en zout

Populair in dezelfde categorie