Boerenkoolstamppot maar dan anders
Als het koud en nat is heb ik vaak zin in stevige kost zoals boerenkoolstamppot. Dit keer heb ik hem net even iets anders gemaakt, en wel met gemarineerde spekjes!
Marineer de spekjes minimaal 1/2 uur in de ketjapmarinade of als je die niet hebt in ketjap manis. Bak ze dan zonder boter bruin. Voeg daarna 'n 1/2 kopje water toe en laat nog een paar minuten pruttelen.
Snijd de geschilde aardappels in blokjes en doe deze samen met de fijngesneden prei, de boerenkool en wat water in een hoge pan. (liefhebbers doe er nog een klein scheutje azijn bij) Kook dit ongeveer 20 minuten tot de aardappels gaar zijn. Giet 't water af, laat een paar minuten uitdampen en stamp dan alles fijn.
Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de knoflook en de melk toe. Laat 1 minuutje op klein staan en roer dit dan samen met de puntpaprika door de boerenkoolstamp. Serveer de boerenkoolstamppot met de gemarineerde spekjes (met voor de liefhebbers eventueel nog een saucijsje erbij) en in het midden een lepeltje boursin. Eet smakelijk!
Tip lactosevrij: Deze boerenkoolstamppot maak je lactosevrij door lactosevrije melk en lactosevrije roomkaas (van bijv. MinusL of Philadelphia) te gebruiken. Roer door de roomkaas nog wat gedroogde kruiden om er wat extra pit aan te geven.
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 150 gram gerookte spekreepjes
- 3 eetlp ketjapmarinade (improba)
- 600 gram geschilde aardappels
- 1/2 prei fijn gesneden
- 300 gram boerenkool
- klontje (lactosevrije)boter
- 2 teentjes knoflook geperst
- scheutje (lactosevrije) melk
- 1 rode puntpaprika, schoongemaakt en in kleine blokjes
- 3x1 eetlp roomkaas met kruiden (bijv. boursin)
of lactosevrije roomkaas