Bloemkool nuggets
Ah nee hè, eten wij bloemkool? Ik had net zo'n zin in iets pittigs! Dat was de reactie toen ik een mooi wit bloemkooltje uit mijn boodschappentas haalde. Uitdaging dus: pittige bloemkool...
En dat lukte prima, eerlijk gezegd heb je eigenlijk niet eens meer in de gaten dat je bloemkool eet! Bloemkoolnuggets dus, pikant maar net niet te. Lekker bij een warme maaltijd maar ook als vegetarisch hapje bij de borrel!
Meng alle ingrediënten van de dipsaus zodat de smaken goed kunnen intrekken. Zet afgedekt weg in de koelkast.
Warm je oven voor op 200 graden (Airfryer en heteluchtoven op 180) en leg een stuk bakpapier op de bakplaat.
Snijd de bloemkool in niet te kleine roosjes met een stukje van de stam er nog aan. Die kun je nl gewoon eten en je hebt er tenslotte ook voor betaald
Meng in een royale kom de bloem met alle kruiden. Schenk dan de melk erbij en klop met een garde tot een glad beslag hebt. Vul een andere kommetje met de panko.
Haal de bloemkoolroosjes eerst door het gekruide beslag en daarna door de panko. Leg ze dan op je bakplaat en bak ze 15 minuten in je oven. Of leg ze in het mandje van de Airfryer, 10 minuutjes is dan genoeg.
Maak nu het sausje: Neem een steelpannetje en ontzuur de tomatenpuree door die 2 minuten zachtjes in een scheutje olie (of boter) te bakken. Doe het water in een kommetje en meng de maïzena erdoor. Schenk het water nu samen met de rest van de ingrediënten voor het sausje bij de tomatenpuree. Roer goed door en laat een paar minuten pruttelen. De saus moet licht gebonden zijn. Proef...breng op smaak met wat extra peper of juist iets zoets, suiker of honing. Wat je lekker vindt
Haal de bakplaat uit je oven en laat de bloemkool 5 minuutjes afkoelen zodat je je vingers niet verbrandt... Schenk dan over elk stukje bloemkool een beetje saus, draai ze om en doe dat nog eens zodat er echt overal wat van de saus zit. Zorg ervoor dat de stukjes niet op of tegen elkaar liggen. Zet de bakplaat nog zo'n 20 minuten terug in de oven, gebruik je de Airfryer dan nog ongeveer 10 minuten.
Serveer met een schaaltje dipsaus. Lekker met gebakken aardappeltjes. Of een hamburger met een groene salade maar zeker ook bij nasi! Eet smakelijk!
Tip: Eet deze bloemkool nuggets (warm of op kamertemperatuur) ook eens als snack met de dipsaus!
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
- 1 middelgroot bloemkooltje
- 100 gram bloem
- 80 gram panko
- 250 ml melk
- 2 theelp knoflookpoeder
- 1 theelp djintan (komijn)
- 1 theelp djahé (gember)
- 1/2 theelp ketoembar (koriander)
- 1/2 theelp zout
- 1/2 theelp chiliflakes
Ingrediënten voor de saus:
- 1 scheutje olie
- 1 klein blikje tomatenpuree à 70 gram
- scheutje ketjap manis
- 1 theelp sambal oelek
- 1 theelp geraspte gember of djahé
- 2 eetlp chilisaus
- ongeveer 250 ml water
- 1 theelp maïzena
Ingrediënten voor de dipsaus:
- 50 ml mayonaise
- 100 ml (Griekse) yoghurt
- 1 eetlp ketjap manis
- 1 geperst teentje knoflook
- beetje peper
- 1 eetlp gedr. peterselie