Eten wat de pot schaft!

Beef Lok Lak

Hoofdgerecht
< 30 min (wachttijd: 6.00 u)
2 personen
 warm  lactosevrij  Cambodjaanse keuken
Inleiding

Tijdens hun reis door Azië bezochten Alex en Marlotte Thailand en Cambodja. De Thaise keuken met zijn curry's, heerlijke saté, Pad Thai en allerlei soorten heerlijk streetfood was bij hen wel bekend. Maar de Cambodjaanse keuken was iets nieuws!  

Hun favoriete Cambodjaanse gerecht was de Beef Lok Lak: heerlijk gemarineerd rundvlees, vaak geserveerd met een frisse salade, 'n gebakken eitje en een lekkere limoen-peper dressing. En eenmaal thuis bleek juist dat gerecht ook nog eens snel en makkelijk te maken 

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom. Snijd het vlees in dunne plakjes en doe ze in de kom met de marinade. Schep goed door elkaar en zet afgedekt in de koelkast. Hoelang? Nou, minimaal 1 uur maar liever langer. Zet het bijv. 's morgens in de marinade om 's avonds te bakken. Dan heeft het vlees de hele dag tijd om op smaak te komen 

Haal het vlees 1 uurtje voordat je 't wilt bakken uit de koelkast om op temperatuur te komen. En dat uurtje kun je dan mooi gebruiken om de rijst te koken en je salade te maken!

En je dipsausje. In Cambodja gebruiken ze hiervoor graag Kampot peper maar die hadden we niet. Het experiment met versgemalen zwarte peper bleek ook erg lekker!  Doe de versgemalen peper en 't zout in een schaaltje en meng even door elkaar. Pers hierboven de limoenen uit,  water erbij en schep door elkaar. Proef.. te zuur? dan nog wat extra water erbij. Tip: Neem voor de dipsaus vers limoensap. Sap uit zo'n knijpflesje geeft niet hetzelfde resultaat.. 

Kook de rijst volgens de aanwijzing van de verpakking.
Snij de komkommer, tomaat, ui en lente-ui en schep dit door elkaar tot een salade.

Als het vlees op kamertemperatuur is verhit je een scheutje olie in een wok. Bak het vlees op hoog vuur in een paar minuutjes gaar. Zeker niet langer, daar wordt 't alleen maar droog van. Schenk het restant van de marinade bij het vlees in de wok en schep om. Dit wordt een lekker plakkerige saus over je vlees.

Bak tegelijkertijd snel de spiegeleitjes!

Verdeel het vlees, de rijst (spiegeleitje erop) en de salade over een schaal (of bord). Druppel een lepeltje dipsaus over het vlees en de rijst, en serveer de rest van de dipsaus in een apart schaaltje. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 300 gram biefstuk of dunne reepjes rundvlees
  • 2 eieren
  • witte rijst

Ingrediënten voor de marinade:

  • 4 eetlp lichte sojasaus (of kikkoman)
  • 1 1/2 eetlp ketchup
  • 1 eetlp oestersaus
  • 3 eetlp lichte basterdsuiker
  • 2 theelp versgemalen zwarte peper
  • 1 theelp vissaus
  • 2 geperste teentjes knoflook 

Ingrediënten voor de dipsaus:

  • 1 1/2 limoen (alleen 't sap)
  • 3 theelp versgemalen zwarte peper
  • 1 theelp zout
  • 1 theelp water

Ingrediënten voor de salade:

  • 2 tomaten
  • 1/2 komkommer
  • 1/2 ui
  • 2 lente uitjes
  • 100 gram kropsla

Populair in dezelfde categorie