Eten wat de pot schaft!

Bakewell taart

Nagerecht Bij de koffie
< 30 min (wachttijd: 2.00 u)
12 personen
 koud  vegetarisch  lactosevrij  Engelse keuken
Inleiding

Een Bakewell taart is een typisch Engelse taart, is niet te moeilijk om te maken, heeft 'n lekker krokante bodem en is gevuld met goede jam en frangipane! Oké die wilde ik wel eens maken. 

Het klopt allemaal, is 'n heerlijk taartje maar ook best 'n werkje. En ik vond het best wel zoet dus heb ik wat minder suiker gebruikt dan in t originele recept. Ik heb 'm trouwens ook lactosevrij gemaakt door plantaardige boter te gebruiken zodat iedereen hier thuis ervan kon smullen. Had ik al gezegd dat ie echt heel lekker was?😊

Bereiding
Kookstand Uit

Meng bloem, amandelmeel, suiker en zout in een kom door elkaar. Doe de blokjes boter erbij en meng met de keukenmachine tot grove kruimels. Geen keukenmachine? Wrijf dan met je vingers de boter door het meel tot je grove kruimels hebt. 

Voeg nu het ei toe en kneed kort tot je een soepel maar nog iets plakkerig deeg hebt. Druk het deeg een beetje plat en verpak het in een stuk huishoudfolie. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet de bakvorm in.

Bestrooi je werkblad met een klein beetje bloem en rol het deeg uit tot een lap (van 4 á 5mm dik) die net wat groter is dan je bakvorm. Bekleed de bodem en de opstaande rand met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op de bodem (papier gewoon over de rand laten hangen) en verdeel de blindbakvulling hierover. Bak de taartbodem 15 minuten op 180 graden.

Verwijder dan het bakpapier met de blindbakvulling en bak de bodem nogmaals 5 minuten tot de rand net lichtbruin is. Haal uit de oven en laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Maak nu de frangipane: hiervoor mix je de boter met de suiker in een kom tot je een luchtig mengsel hebt. Voeg nu een voor een de eieren toe en mix steeds tot het ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. Spatel hier het amandelmeel, de bloem en citroensap doorheen. Als je een egaal smeuïge massa hebt is de frangipane klaar. 

Verdeel de jam over de afgekoelde taartbodem.

Verdeel de frangipane over de jamlaag en strijk glad. Bak de Bakewell taart 10 minuten op 180 graden. Verdeel dan de geschaafde amandelen erover en bak nogmaals ong.20 minuten. Test met een houten satéprikker of de taart gaar is. Hiervoor prik in het midden vd taart, als de satéprikker er schoon uitkomt dan is ie gaar. Zoniet bak dan nog 5 minuutjes extra. 

Haal de taart uit de oven en laat hem in de vorm  op een rooster afkoelen. 

Serveer de taart (met wat poedersuiker erover) bij koffie of thee. Of maak er een dessert van door 'm 2 minuutjes in een warme oven te zetten en te serveren met 'n bolletje ijs en toefje slagroom! Eet smakelijk!

Tip: ik had een klein beetje deeg over en heb daarmee in een klein vormpje een mini bakewell gemaakt. Wel in de gaten houden als je gaat bakken, deze mag iets korter in de oven.

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten

Ingrediënten voor de bodem:

  • 200 gram bloem
  • 40 gram amandelmeel 
  • 40 gram poedersuiker 
  • 1/4 theelp zout
  • 120 gram koude (lactosevrije) boter in blokjes
  • 1 ei 
  • 175 gram (suikervrije) kersenjam of frambozenjam 

Ingrediënten voor de frangipane:

  • 100 gram (lactosevrije) boter op kamertemperatuur 
  • 80 gram fijne suiker
  • 75 gram amandelmeel 
  • 50 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlp citroensap

Populair in dezelfde categorie