Eten wat de pot schaft!

Appelcake

auteur:Agnes van Son
Nagerecht Bij de koffie
30-60 min
 koud  vegetarisch  Nederlandse keuken
Inleiding

Zondagmiddag en zin in cake. Met appel erin! Ik had alle ingrediënten in huis en begon enthousiast te wegen en te mixen. De oven was inmiddels voorverwarmd en ik wilde het cakeblik gaan vullen maar...dat was nergens te vinden.. oké, plan B: cake uit een ovenschaal  Het resultaat was een mooie lage cake

Bereiding

Warm de oven voor op 180 graden (hete lucht oven op 170).

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd 3 appels in plakjes van 1 cm dik.

Snijd 2 appels in blokjes van ongeveer 1,5 x 1,5cm. Meng 1 eetlepel citroensap en het kaneelpoeder door de blokjes. 

Snijd de boter in stukjes en mix die een paar minuten samen met de suiker tot je een romige massa hebt. Voeg dan 1 ei toe en mix tot dat helemaal opgenomen is. Doe dat ook zo met de rest van de eieren. 

Zeef het bakmeel en de maïzena. Doe het vanille extract en 1/2 van het meel bij het boter/eiermengsel en spatel voorzichtig door elkaar. Doe de rest van het meel erbij en meng tot een mooi glad beslag.

Maak het bakpapier een beetje vochtig en frommel het door elkaar. Vouw het weer open en bekleed hiermee je  ovenschaal. (Als t papier vochtig is gaat dat veel makkelijker dan wanneer t droog is) Leg de blokjes appel op 't papier en verdeel het beslag hierover. Steek vervolgens de schijfjes appel rechtop in het deeg. 

Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar en goudbruin. Tip omdat alle ovens anders zijn: Houd de laatste 10 minuten in de gaten of je cake niet te donker wordt. Leg eventueel een stukje aluminiumfolie over je cake. Om te kijken of je cake gaar is prik je met een houten satéprikker in het deeg. Als de prikker er schoon uitkomt is je cake gaar en mag ie uit de oven.

Klop dan de jam los met 2 eetlepels water en 2 eetlepels citroensap en bestrijk de cake hiermee voor 'n mooie glans. Bestrooi tot slot met geschaafde amandelen, gewoon omdat dat er zo leuk uit ziet 😉 Eet smakelijk!

Tip: Als je geen zelfrijzend bakmeel in huis hebt kun je dat simpel maken door 500 gram bloem te mengen met 15 gram bakpoeder. 

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 gram (room)boter
  • 200 gram suiker
  • 4 eieren
  • 3 theelp vanille extract
  • 2 flinke eetlp maïzena 
  • 5 middelgrote appels
  • 3 eetlp citroensap
  • 3 theelp kaneelpoeder
  • 4 eetlp gele vruchten (of abrikozen) jam
  • 2 eetlp water
  • amandelschaafsel

Populair in dezelfde categorie