Ajam pangang
Ajam pangang, de nummer 128, zoals je die bij een Chinees restaurant eet is geen authentiek recept maar meer een mengelmoesje van Chinees, Indonesisch en zelfs Nederlands! En mijn versie heeft ook nog wat Liempdse invloeden Ach, wat maakt 't uit. Als het maar lekker is!
Snij de ui heel fijn. Schil en rasp de gember. Pers de knoflook. Meng dit samen met de sambal en de ketjap en klaar is je marinade! Snij de kipfilet in reepjes en wrijf ze in met de marinade. Dek de schaal goed af en zet hem dan minimaal 2 uurtjes (maar liever een hele nacht) in de koelkast.
Haal de kip een half uurtje voordat je die gaat bakken uit de koelkast om op temperatuur te komen. Schep met een lepel het meeste van de marinade van de kipreepjes (bewaren!)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wok en bak de reepjes kip snel aan alle kanten. Leg ze dan naast elkaar op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak de kip 10 minuten in het midden van je oven.
Ondertussen beginnen we met het sausje. Verhit hiervoor een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de marinade en knoflook zo'n 2 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en laat die een paar minuten zachtjes mee bakken.
Voeg de rest van de ingrediënten (behalve de maïzena!) toe en laat dit op een laag vuurtje 10 minuutjes zachtjes pruttelen. Proef.. wil je de saus wat zoeter doe er dan nog wat suiker bij. Vind je hem net te zoet voeg dan nog een klein beetje azijn toe.
Maak in een schaaltje de maïzena aan met een scheutje koud water. Zorg dat er geen klontjes in zitten! Voeg nu al roerende het papje toe aan je sausje zodat die de juiste dikte krijgt. Laat nog een paar minuten zachtjes koken.
Serveer de saus over de kipreepjes met bijv. witte rijst, bami of nasi. Lekker met zoet zure komkommer. Eet smakelijk!
Tip: Leg eens wat drumsticks of kipdijfilets in de marinade en bak die dan eens op de bbq... :D
Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.
Of deel dit recept met je vrienden:
Voor de marinade:
- 1 ui
- 3 teentjes knoflok
- 3 cm verse gember (of 2 theelp djahé)
- 1 1/2 theelp sambal oelek
- 3 eetlp ketjap manis
- 500 gram kipfilet (of kipdijfilets)
Voor de saus:
- restje marinade van de kipreepjes
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- scheutje olie
- 1 theelp ketoembar
- 1 theelp djahé
- 2 eetlp bruine suiker
- 1 eetlp azijn
- 2 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
- 2 eetlp ketjap manis
- 5 eetlp tomaten ketchup
- 300 ml warm water
- 1 1/2 eetlp maïzena