Eten wat de pot schaft!

Oostenrijkse sauerkraut mit bratwurst

Hoofdgerecht
< 30 min
3 personen
 warm  Oostenrijkse keuken
Inleiding

Tijdens een vakantie in 't mooie Oostenrijk gingen we wat eten we in een piepklein restaurantje. Terwijl manlief zat te genieten van de zuurkool die hij besteld had zegt ie ineens: Kun jij dit ook maken? Maar dan wel precies zo hè,  want dit is echt zooo lekker😊 Nou, het was ff knutselen maar t'is gelukt! 

Bereiding

Kruid de braadworst met de peper en bak die samen met de ui en spekjes bruin. Schenk het water bij de braadworst in de pan, deksel erop en laat rustig garen. 

Doe de zuurkool in een vergiet en spoel goed af onder de koude kraan. Laat daarna goed uitlekken, druk met een lepel het meeste water eruit.

Snijd de ui in halve ringen. Verhit een klontje boter in een braadpan en fruit hierin de ui. Voeg de uitgelekte zuurkool toe, strooi daar peper en komijn over en bak de zuurkool zo'n minuut of 10. 

Blus af met de witte wijn, roer goed door en laat 1 minuut op hoog vuur pruttelen. Schenk dan ongeveer 400 ml bouillon in de pan, strooi de suiker erbij en laat de zuurkool heel rustig met de deksel op de pan garen. Het vocht mag helemaal verdampen maar niet te snel dus vul wat bouillon bij als dat nodig is. 

In Oostenrijk wordt zuurkool niet als stamppot gegeten. Als er al aardappelen bij gegeten worden dan worden die er apart bij geserveerd. Dat kunnen zowel gekookte als gebakken aardappelen zijn. Eet smakelijk!

Heb je vragen over dit recept of wil je gewoon met ons kletsen? Bezoek dan onze facebook pagina, gezellig! Of stuur ons een mailtje.


Of deel dit recept met je vrienden:

Ingrediënten
  • 500 gram zuurkool
  • klontje (room)boter
  • 1 1/2 ui
  • witte peper en zout
  • 1 theelp komijn
  • 500 ml bouillon
  • 150 ml witte wijn
  • 1 eetlp suiker

Ingredienten voor de braadworst:

  • 300 gram braadworst
  • 1/2 ui
  • witte peper
  • 100 gram spekjes
  • klontje (room)boter
  • 150 ml warm water

Populair in dezelfde categorie