hussemusse tomaatjes

Hussemusse tomaatjes

“Hoi Agnes, mijn tomatenplanten geven zoveel tomaatjes dat wij ze niet op kunnen. Zal ik er wat brengen? Ohh ja graag Albert 😀 , altijd welkom!” En dan krijg je dus zomaar ruim 2 kg heerlijk zoete kerstomaatjes uit eigen tuin om iets lekker van te maken! Ik ben begonnen met een geroosterde tomatensoep  maar toen waren ze nog niet op.

Toeval wil dat ik de dag daarvoor een heerlijke, beetje zoet zure tomatensalade had geproefd. En zo’n spijt had dat ik dat potje niet gekocht had! Tja en dan ga ik dus knutselen 😉  Met een recept van Nigella Lawson in mijn achterhoofd ben ik aan de slag gegaan.

Hoeveel tomaatjes heb je nodig? Ja, das wat moeilijk. Ik zou zeggen ongeveer 500 gram als je ze op een bakplaat wilt roosteren. Maar mss wat minder als je ze in een ovenschaal gaat maken.

Ingrediënten:

 • ong. 500 gram kleine tomaatjes
 • flinke scheut olijfolie
 • versgemalen peper
 • klein beetje zeezout
 • chiliflakes (uit zo’n molentje)
 • paprikapoeder
 • knoflookpoeder
 • 2 eetlp suiker
 • scheutje azijn
 • 1 lente uitje (heel fijn gesneden)

Warm de oven voor op 220 graden.

Was de tomaatjes en snijd ze doormidden. Leg ze in een ovenschaal (of dus op je bakplaat) met de snijkant naar boven. En daar sprenkel je royaal olijfolie over. Maal wat peper en ‘n klein beetje zout over de tomaatjes. Strooi er nog wat knoflook-, paprikapoeder, chili-flakes en 1 eetlp suiker over.

Bak de tomaten 15 minuutjes in de oven. Zet dan de oven uit. Let op: Je laat de schaal gewoon in de oven staan en laat de ovendeur dicht. En geloof me, das het lastigste! De geur die vrijkomt maakt dat je de oven wilt open maken, maar niet doen dus. Dicht laten en iets anders gaan doen 😉

Zo’n 10 uur later haal je de schaal uit de oven. Doe de tomaatjes samen met de lente ui in een klein schaaltje. Los 1 eetlp suiker op in een scheutje azijn en schenk dit over de tomaatjes. Schep 1x voorzichtig om,  zet je schaaltje nog ‘n uurtje in de koelkast en klaar zijn je zoet zure cherrytomaatjes! Heerlijk bij wat salade maar ook als hapje op ‘n stukje stokbrood. Eet smakelijk!
zoet zure cherrytomaatjes 2Tip: Als je de tomaatjes nou ‘s avonds bakt en de oven uitzet, dan laat je de tomaatjes gewoon staan tot de volgende ochtend. Doe ze dan (samen met de olie en ‘t vocht dat in de ovenschaal ligt) in een potje en bewaar in de koelkast. Hoelang? ik denk 1 week, mss wel 2 maar hier gebeurt dat nooit, let maar op dat potje is zo leeg 😉

2 comments

 1. inderdaad Agnes dat potje was zo leeg. Het ziet er erg lekker uit, ga het zeker ook eens proberen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *