Surinaamse bami

Surinaamse bami

Surinaamse bami maak je niet van van die nestjes mie zoals in de Chinese keuken maar van spaghetti, tis maar een weetje 😉 Manlief is niet zo’n liefhebber van “gewone spaghetti” dus hij was blij verrast met deze uitvoering 😀 Ik heb er dit keer alleen wat zoet zure komkommer en sambal bij geserveerd.
Simpel en snel dus zodat je met ‘n 1/2 uurtje aan tafel kunt! Voor 4 personen:

Ingrediënten:

 • ong. 400 gram spaghetti
 • 2 kippenbouillonblokjes (à 500 ml)
 • 3 teentjes knoflook
 • 3 cm verse gember
 • 1 flinke ui
 • 300 gram kipdijfilet
 • scheutje zonnebloemolie
 • 1 theelp 5 kruidenpoeder
 • 1 eetlp tomatenpuree
 • klein stukje trassi
 • 2 eetlp ketjap manis
 • 4 eetlp sojasaus
 • scheutje water
 • handje vol verse selderij blaadjes
 • vers gemalen peper

Kook de spaghetti in water met 1 kipbouillonblokje ongeveer beetgaar. Giet af in een vergiet en doe de spaghetti nog even terug in de pan. Schenk er 1 eetlp zonnebloemolie, 1 eetlp ketjap manis en 1 eetlp sojasaus over en schep een paar keer om.

Pers de knoflook uit, rasp de gember en snijd de ui heel fijn. Snijd de kipdijfilet in kleine blokjes.
Fruit de ui en knoflook 1 minuutje met wat zonnebloemolie in een wok (of hapjespan). Dan mogen de stukjes kip en de geraspte gember erbij. Zijn kleine stukjes dus lekker snel gaar 😀

Doe de trassi, 5 spices poeder en de tomatenpuree bij de kip en laat alles nog 1 minuut bakken. Verkruimel ‘t bouillonblokje in de pan en schenk er dan het water samen met 3 eetlp sojasaus en 1 eetlp ketjap bij. Even goed doorroeren en nog 1 minuut laten pruttelen. Proef.. mss nog wat versgemalen peper erbij?

Doe de spaghetti in de wok en schep om met ‘t kipmengsel. Warm het geheel nog even goed door en meng er, vlak voordat je het serveert, nog wat grof gehakte selderij blaadjes door. Zoals gezegd serveer ik deze bami vaak alleen maar met een komkommersalade en wat sambal maar bijv. sperzieboontjes of roerbak paksoi combineren ook erg goed! Eet smakelijk!


Tip:
 En voor als je wat meer tijd hebt…
Gebruik dan slechts de helft van de kipdijfilet in de Surinaamse
bami en serveer er in plaats daarvan eens garnalen in chili -knoflook olie of Surinaamse kip bij! Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *