tapaz 1-1-2018

Tapaz en lekkere hapjes

We hadden een feestje en ik wilde alle hapjes zelf maken. Nou ja bijna dan, want de kaas en worst heb ik kant en klaar gekocht šŸ˜‰ Die hoefde ik dus alleen maar in blokjes/plakjes te snijden. Voor erbij een stond er die avond een mandje vers afgebakken stokbrood en lekkere toastjes op tafel šŸ˜€

Diverse tapaz en lekkere hapjes:

 • hoisin kipgehaktballetjes
 • ei-salade
 • garnalen in chili/knoflook olie
 • wraps met kip en rucola
 • tomaten tapenade
 • rode pesto kip salade
 • roomkaas met chili saus
 • kip-kerrie salade
 • gevulde Serranoham rolletjes
 • knoflook olijven met feta
 • camembert met spek/uien topping

Hoisin kipgehaktballetjes:Ā Het recept hiervan heb ik al eerder op hussemusse.nl geplaatst.

Eiersalade:Ā 4 hardgekookte eieren, 1 theelp mosterd, tapaz
1 theelp kerriepoeder, 5 ansjovisfilets, 10 cocktail augurkjes,
10 cocktail uitjes, 1/2 eetlp mayo, 1 eetlp Griekse yoghurt.
Snijd de eieren, augurkjes, uitjes en ansjovis heel fijn en
mengĀ met de rest van de ingrediĆ«nten.

Garnalen in knoflook chili-olie:Ā Dit kostte ff iets meer tijd maar was echt zooooo de moeite waard šŸ˜€ Het recept van deze garnalen vind je hier

Wraps met rucola, kip en kruidencreme:Ā Meestal neem ik de tortilla’s met kruiden van Jumbo. Die leg ik elk op een stuk huishoudfolie.Ā  En vervolgens besmeer ik de tortilla met een (knoflook)kruidenkaas, de randen niet vergeten anders kun je ‘m niet “dichtplakken”. Daarop komt gesneden kip (vleeswaar), stukjes zongedroogde tomaat en wat rucola. Rol strak op tot eenĀ wrap en laat dat een uurtje opstijven in de koelkast. Vlak voor serveren snijd je de rolletjes in plakken van zo’n 2 cm.

Tomaten tapenade:Ā 150 gram zongedroogde tomaatjes (pot), 50 gram olijven , 1 sjalotje, 2 eetlp olijfolie, 1 teentje knoflook, 1 theelp gedroogde basilicum, vers gemalen zwarte peper en zeezout. Maal alles grof in de keukenmachine. De tapenade kun je, in een schoon potje en met een klein laagje olijfolie erop, ongeveer 1 week bewaren in de koelkast.Ā Tip: ook lekker met een paar ansjovisfilets erdoor maar dan wel het zout weglaten.

Rode pesto kipsalade: Kook 2 kipdijfilets in ongeveer 10 kip rodepestosalade voorgerechtminuutjesĀ in kippenbouillon gaar. (als je de kip-kerrie salade ook gaat makenĀ dan de kipdijfilets gewoon bij elkaar in ‘t pannetje doen) Haal de kip uit de bouillon. Trek er met 2 vorken sliertjes van en laat ff afkoelen. Maak een sausje van 3 theelp rode pesto, 2 eetlp hĆ¼ttenkƤse, 2 eetlp mayo,Ā 1/2 eetlp geraspte Parmezaanse kaasĀ en 1 eetlp zongedroogde tomaat in stukjes. Schep hier de kipsliertjes door.Ā Tip: Ook lekker op een broodje of als voorgerechtje met toast en wat (rucola) sla!

Roomkaas met chilisaus: Lekker op een toastje: Klop 100 gram roomkaas los, doe het in een klein schaaltje en schenk er wat chilisaus op! Te simpel eigenlijk šŸ˜‰

Kip-kerrie salade:Ā Kook 2 kipdijfilets in 700 ml water met een kippenbouillon kip kerrie salade
blokje, 1 theelp kerriepoeder en 1 laurierblaadje in ongeveer 10 min gaar. Haal de kip uit de bouillon ( bewaren om een soepje van te maken!) en trek er met 2 vorken sliertjes van. Of snij de kip in kleine stukjes. Maak een sausje van 2 eetlp mayo, 2 eetlp Griekse yoghurt, 2 theelp Vadouvan, 1/2 theelp kerriepoeder, 1/2 theelp kurkuma en 1 theelp gembersiroop. Roer hierĀ  wat bieslooksnippers en de afgekoelde kip door heen en breng op smaak met peper en zout. Als je dat lekker vindt schep er dan nog wat kleine stukjes appel of ananas door.Ā Tip: ook lekker op een broodje bij de lunch!

Serranoham rolletjes gevuld met kruidenkaas:Ā Meng fijngesneden peterselie en bieslook door wat roomkaas en breng op smaak met versgemalen peper.Ā Leg elk plakje Serranoham op een stukje huishoudfolie. Besmeer de ham met de roomkaas en rol strak op. Leg 1 uurtje in de koelkast om op te stijven.

Knoflook-olijven met stukjes feta:Ā Soms kun je die lekkere grote olijven met knoflook kant en klaar bij de kaasboer kopen. Heeft hij ze niet? Pers dan 1 teentje knoflook uit en meng dat met 3 eetlp olijfolie. Laat de olijven hierin 1 uurtje marineren. Doe er vlak voor serveren wat blokjes echte feta bij!
EchteĀ feta (dus niet de ‘witte kaasblokjes’ die je in de supermarkt vaak ziet…) komt uit Griekenland en gemaakt is van minimaal 70% schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk. En dat proef je šŸ˜€

Blokjes oude kaas

Fuet in plakjesĀ of chorizo, salami

Stukje camembert:Ā je stokbroodje metĀ camembert (of brie) wordt extra lekker door er wat van deze
spek/uien topping op te doen!

Plakjes ParmahamĀ of een andere gerookte ham
tapaz 1-1-2018 (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *