spek uien topping 2 (2)

Spek/uien topping

Ik wilde eigenlijk gekarameliseerde uien maken om op een Black angus burger te serveren. Niet dat ze dat nodig hebben want die dingen zijn zo wie zo al lekker, maar toch. Maar er lag ook nog een pakje gerookt ontbijtspek in de koelkast dat wel op mocht.
Nou zijn die uitjes en wat krokant gebakken spek natuurlijk al een prima topping op een burger maar ik heb er nog iets meer van gemaakt. Voor ongeveer 1 jampotje vol:

Ingrediënten:

  • 250 gram gerookt ontbijtspek (of bacon)
  • 3 rode uien in stukjes
  • blaadjes van 2 takjes verse tijm (of 1 theelp gedroogde)
  • 1 theelp djintan (gemalen komijn)
  • 1 1/2 theelp balsamico azijn
  • 1 eetlp honing
  • 1 kopje espresso
  • 1 kopje water

Snijd het ontbijtspek in kleine stukjes. Bak die in een anti aanbak koekenpan (zonder extra vet) tot ze lekker bruin en knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en bak de uien zachtjes in het braadvet.
Eventueel teveel aan vet dep je daarna weg met ‘n stukje keukenrol.  Doe de spekjes en rest van de ingrediënten bij de uien. Roer ‘n keertje door, zet de deksel op de pan en het vuur op klein.

Laat het geheel een kleine 3 kwartier heel zachtjes pruttelen. Houd wel in de gaten of er nog genoeg vocht in de pan zit, zo niet doe er dan ‘n klein beetje extra water erbij. Laat het mengsel afkoelen.
In een schoon jampotje (luchtdicht) kun je dit makkelijk 1 1/2 à 2 weken in de koelkast bewaren. Wel
1/2 uurtje voor dat je het serveert uit de koelkast halen, das ‘t lekkerst. Eet smakelijk!

spek uien toppingTip: Het smeerseltje is ook heerlijk op een toastje of op een stukje blauwe kaas! of op gebakken kip! Of als lekker hapje: doe ‘n lepeltje op een stukje stokbrood, daar een plakje brie op en dat dan 5 minuutjes in een voorverwarmde oven… zucht.. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *