indische asperges 1

Indische asperges met gele rijst

Soms moet je gewoon ff uit je comfort zone stappen.. Vaste combinaties los laten en iets nieuws uitproberen. Ja, zelfs met asperges! Voor 2 personen:

Ingrediënten:

  • 500 gram niet al te dunne asperges
  • 1 groente-bouillonblokje
  • 4 hard gekookte eieren
  • 350 gram snoeptomaatjes
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm geraspte gemberwortel
  • 1/2 theelp sereh poeder (of 1 stengel vers)
  • 1 laurierblaadje
  • klein stukje trassie
  • 1 eetlp bruine suiker
  • 3 theelp sambal badjak
  • scheutje ketjap manis
  • kopje warm water
  • zout
  • zonnebloemolie
  • 2 kopjes basmati rijst
  • 1 theelp kurkuma
  • 1 fijngesnipperd sjalotje
  • versgemalen peper en zout

Snij de knoflook fijn en bak die samen met de ui in een scheutje olie heel zachtjes aan in een wok. Braadpan is ook goed. Voeg de geraspte gember toe en laat die even mee fruiten. Snij de snoep tomaatjes (gewone mag ook hoor 😉 ) in stukjes en doe ze bij de gefruite ui. Roer door en laat het geheel in een paar minuten goed warm worden.
Nu mogen de smaakmakers erbij: sereh (citroengras), laurierblaadje, sambal, ketjap, trassi en de bruine suiker. Nog ‘n kopje warm water erbij, even doorroeren en dan mag het vuur op klein. Laat het tomatenprutje met de deksel op de pan zo’n 10 minuten zachtjes garen. Proef.. mss nog wat extra suiker?

Schil de asperges (schillen en kontjes bewaren voor een lekker soepje!)  en snijd de rest van de asperges in stukjes van 3 à 4 cm. Breng ruim 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook. Kook de asperges 5 minuutjes en schep ze uit de bouillon (bewaren voor de rijst!). Hou de asperge-topjes apart en doe de rest van de asperges in de tomatensaus om te garen. Deksel gaat weer op de pan, vuur op klein.
Af en toe voorzichtig omroeren en na ‘n kwartiertje is alles gaar.

Ondertussen maak je de gele rijst: Verwarm een scheutje olie in een pannetje en fruit hierin het sjalotje. Roer daar 1 theelp kurkuma, wat vers gemalen peper en snufje zout door. Voeg de rijst toe en schep om totdat die geel ziet. Schenk wat van de aspergebouillon bij de rijst. Kook de rijst gaar en giet af.

Terwijl je de rijst nog even laat staan (deksel op de pan laten) pel je de eieren en doe je ze samen met de asperge-topjes in de saus. Laat het geheel nog 5 minuten heel zachtjes pruttelen.
Halveer de eieren en serveer ze met de rijst en de Indische asperges. Eet smakelijk!
indische asperges 2Tip: Wij houden van pittig en gebruiken redelijk wat sambal. Liever iets milder? Neem dan gewoon wat minder sambal en/of wat meer suiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *