japanse gehaktballetjes

Japanse gehaktballetjes met roerbak worteltjes

Vandaag weer kruiden uit mijn favoriete blikjes gebruikt, dit keer de shichimi togarashi. Een kruidenmix die veel gebruikt wordt in de Japanse keuken en die hier vandaag in de gehaktballetjes terecht kwam!  Liempde meets Japan  😉 Ook de bospeentjes mochten garen in een “Japans badje”  Lekker met noodles of rijst maar vast ook bij een gebakken aardappeltje! Voor 4 pers:

Ingrediënten voor de balletjes:

 • 250 gram rundergehakt
 • 250 gram half om half gehakt
 • 1 eishichimi togarashi
 • 2 flinke teentjes knoflook
 • 2 bosuitjes
 • 3 cm gember wortel
 • 2 eetlp sojasaus
 • 2 theelp sesamolie
 • 3 theelp shichimi togarashi
 • klein beetje panko (of paneermeel)
 • zonnebloemolie om in te bakken
 • 1 theelp sesamzaadjes om te garneren

Ingrediënten voor de saus:

 • 50 ml sojasaus
 • 50 ml mirin
 • 40 ml water
 • 1 eetlp maïzena
 • 1 fijn gesnipperd sjalotje
 • 1 geperst teentje knoflook
 • 1 theelp geraspte gember
 • 1 Spaanse peper in ringetjes
 • 2 eetlp bloemenhoning
 • versgemalen peper

Pers de teentjes knoflook, schil en rasp de gember, en snijd de bosuitjes in hele smalle ringetjes. Doe dit samen met het ei, sojasaus, sesamolie en de shichimi togarashi in een royale kom en roer even door elkaar. Voeg het gehakt toe en kneed alles heel goed met je handen door elkaar.

Doe er wat panko (paneermeel of beschuit) bij en kneed nogmaals tot een mooi geheel is. Het gehakt mag niet meer “plakken”. Maak balletjes (ik haal er ongeveer 26 uit deze hoeveelheid gehakt) en zet ze afgedekt met huishoudfolie een uurtje in de koelkast. Dan gaan ze niet zo snel kapot tijdens ‘t bakken.

Bak de gehaktballetjes mooi bruin in een scheutje olie en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde pan (hoeft geen extra olie bij hoor) het sjalotje met de knoflook en de peper even kort aan. Meng in een glas de maïzena met het water. Sojasaus en de mirin erbij en dan in de pan. Roer goed door.
Als het sausje warm is doe je de honing erbij. Proef… breng op smaak met wat vers gemalen peper en eventueel nog wat extra honing.

Nu mogen de balletjes nog een kwartiertje terug in de pan om in de saus garen. Bestrooi ze vlak voordat je ze serveert met sesamzaadjes of wat ringetjes bosui.
japanse gehaktballetjes 2Tip: Je kunt de balletjes ook prima in de slowcooker (ong. 3 uur op low) garen. Volg dan gewoon het recept maar breng de saus wel hoog op smaak door bijv. de pitjes van de peper mee te bakken.
Tip 2: Ook heel lekker als hapje bij de borrel!

Ingrediënten voor de roerbak worteltjes:

 • 1 bosje bospeentjes
 • scheutje sesamolie
 • 2 eetlp mirrin
 • 2 eetlp sojasaus
 • 2 eetlp sinaasappelsap
 • scheutje water

japanse gehaktballetjes 4Schrap/ was de bospeentjes. Snijd ze in de lengte door midden. Roerbak de worteltjes kort in een scheutje olie. Voeg water, sinaasappelsap, sojasaus en mirrin toe en laat de worteltjes daarin nog zo’n 10 minuten garen. Schep de bospeentjes af en toe om zodat ze allemaal wat van de saus opnemen en zo beetgaar kunnen worden. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *