kip in cola saus

Kip in cola saus

Ik heb heel lang getwijfeld of ik dit gerecht wel zou gaan maken. Ik hou namelijk echt niet van cola! Een cola ijsje dat gaat nog net maar een glas cola.. brrr! Maar goed de rest van de familie vindt cola dus wel lekker. Uiteindelijk heeft mijn nieuwsgierigheid naar dit kippetje het gewonnen en nu is het een blijvertje šŸ˜€ Heerlijk malse kip in een sausje dat niet echt naar cola smaakt šŸ˜‰

Ingrediƫnten:

  • 500 gram kipdijfilet
  • 1 eetlp maĆÆzena
  • 1 eetlp water
  • 2 eetlp lichte sojasaus
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 Spaanse peper
  • 4 cm gemberwortel
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 ml gewone cola
  • 2 eetlp lichte sojasaus
  • 2 eetlp sojasaus
  • 2 eetlpĀ Shaohsing (Chinese kookwijn)
  • 1 eetlp bruine suiker
  • 1Ā bosuitje
  • handje ongezouten cashewnootjes

Snijd de kipdijfilets in stukjes.Ā Maak een marinade van 2 eetlp lichte sojasaus, 1 eetlp water en de maĆÆzena. Laat de kip hierin minimaal 1 uur in de koelkast marineren.

Schil en rasp ondertussen de gember. Pers de knoflook uit en snij de Spaanse peper fijn. Wil je wat extra pit dan laat je de zaadjes erbij zitten. Verhit de olie in een wok en bak de kip even aan, hoeft niet gaar te zijn. Voeg de gember, peper en knoflook toe en bak nog 1 minuutje op laag vuur mee. Haal alles uit de pan.

Zet het vuur op klein en voeg de cola toe. Roer goed door zodat het aanbaksel loskomt. Voeg de donkere- en de lichte sojasaus en deĀ Shaohsing toe en verwarm de saus. Proef… zoet genoeg of mss toch nog 1 lepeltje bruine suiker er bij? Doe dan de kip in de saus en laat het geheel ongeveer 30 minuten rustig inkoken. Voor ons was het toe precies goed, er bleef nog genoeg saus over voor bij de rijst. Garneer het gerecht met wat ringetjes bosui en/of wat gehakte cashewnootjes. Eet smakelijk!

kip in cola saus 2

Tip: Neem in plaats van kip(dij)filet ook eens kippenvleugeltjes of van die kipkluifjes. Laat de saus hiervoor nog wat langer inkoken (wel af en toe doorroeren) en dan heb je een heerlijk sticky hapje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *