sate babi 2

Saté babi

Mam, hebben jullie zin om morgenavond te komen bbqen? Nee, je hoeft niks mee te brengen hoor… nou ja, alleen jouw saté dan 😉 Mijn saté babi (saté  van varkensvlees) vinden ze hier het lekkerste stukje vlees van de bbq. Klein beetje satésaus erbij maar niet teveel, sonduh van het vlees!

Moeilijk is het niet maar alles valt of staat met de keuze van je vlees. Goed vlees is dus een must, net als draaien van het stokje en vooral niet te lang bakken. Voor 4 pers:

Ingrediënten:

  • 750 gram hamlappen (of varkenshaas of beenham)
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 5 eetlp ketjap manis
  • 1 theelp ketoembar
  • 1 theelp djahé
  • 1/2 theelp djintan
  • 1/2 theelp laos
  • 2 eetlp limoensap
  • 1 eetlp bruine suiker
  • 2 theelp sambal oelek

Snijd het vlees in stukjes. Niet al te groot, das lastiger bakken, sate babi 1
maar wel groot genoeg om ze aan stokjes te rijgen. Meng alle
ingrediënten in een kommetje en doe het vlees erbij. Roer
een keer door, dek goed af met huishoudfolie en zet het
vlees in de koelkast. Ikzelf laat het vlees minimaal 24 uur marineren zodat de smaken helemaal in het vlees trekken. Echt, dat laatste is HET geheim voor de allerlekkerste saté..

Terwijl het vlees in de marinade staat leg je de houten saté-prikkers 1 uurtje in koud water anders verbranden ze op de barbecue. Rijg daarna het vlees aan de stokjes en laat het vlees voor je gaat bakken even op temperatuur komen. De lekkerste saté krijg je door het vlees te roosteren (wel regelmatig draaien) op de barbecue of grill. Maar het gaat ook prima in de oven (ong. 10 min. op 200 graden).
sate babi 3Satésaus: Soms maak ik expres wat extra marinade en gebruik het restant dan als basis voor een zelf gemaakte satésaus. Laat de marinade even kort koken en roer er 4 eetlp pindakaas (met stukjes noot) door. Vul aan met kokosmelk tot ie op de juiste dikte is. Laat even pruttelen. Breng op smaak met wat limoensap, ketjap manis en wat sambal. Serveer met stukje stokbrood of bijv. nasi met gebakken uitjes. Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *