nasi uit eigen keuken 2

Nasi als bij de Chinees

Soms heb je zo’n gerechtje dat je graag zelf wilt maken maar waarvan je de smaak niet goed kunt vangen. Voor mij was dat de nasi die je bij de afhaal Chinees koopt. Ja, die simpele bak nasi goreng (= gebakken rijst) met bijna niks erin die ze hier thuis dan weer zo lekker vinden. De bami trouwens ook. Na heel veel pogingen (gelukkig vonden mijn “proefkonijnen” het helemaal niet erg dat ze alwéér nasi kregen 😉 ) is het me gelukt! Dit is mijn versie van “nasi van de Chinees” 😀

Ingrediënten:

 • 350 gram (basmati) rijst
 • 1 1/2 liter water en 1 kippenbouillonblokje
 • 3 eieren
 • scheutje melk
 • 100 gram klein gesneden schouderham
 • 100 gram klein gesneden spekjes
 • 1 teentje geperste knoflook (of 2 gepofte)
 • 1/2 theelp ketoembar
 • 1 theelp djinten
 • 1/2 theelp laos
 • 1 theelp sesamolie
 • 3/4 eetlp kippen-bouillonpoeder
 • het wit en lichtgroene deel van 1 steel prei

Kook de rijst in ‘t water met ‘t bouillonblokje en laat helemaal afkoelen. Meestal doe ik dit al een dag van te voren en bewaar de gekookte rijst dan in de koelkast tot gebruik.

Bak de spekjes kort en zonder extra olie in een wok. Snij de prei in de lengte in 4 delen en dan in kleine stukjes. Voeg de kruiden en de knoflook bij de spekjes, roer even door en doe dan de prei erbij. Laat 1 minuutje zachtjes mee warmen maar niet echt bakken. Zet het vuur hoog en doe de gekookte rijst erbij. Blijf nu constant omscheppen tot de rijst goed warm is.

Klop ondertussen de eieren met wat melk en witte peper los. Bak dit als een roerei en schep het samen met de stukjes ham door de rijst. Laat nog 1 minuutje zachtjes bakken, voeg tot slot het kippenbouillonpoeder en de sesamolie door. Goed door roeren en dan.. Eet smakelijk!
nasi uit eigen keuken 1Tip 1: Wij hebben hier een heel simpel maar o zo lekker stukje kip bij gegeten die ik 2 uurtjes gemarineerd heb in 3 eetlp sojasaus, 2 theelp kerriepoeder en 1 theelp chili flakes (gedroogde chili uit zo’n molentje). Alleen maar ff aanbakken en dan bij de nasi serveren met wat atjar tjampoer, scheutje ketjap en wat sambal.

Tip 2: Ook superlekker bij deze nasi is een stokje saté,  babi pangang of babi ketjap!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *