hamburger met uiensaus

Hamburger met rode ui-biersaus en kaasrösti

Nederlandse variatie op de Oostenrijkse Bratwurst mit Zwiebelsoße : een hamburger met rode ui-biersaus! En voor erbij een soort van rösti maar dan met kaas 😀 Voor een complete maaltijd hoeft er alleen nog maar een beetje salade bij. Voor 4 personen:

Ingrediënten: 

  • 4 (slagers) hamburgers
  • 1 eetlp kerriepoeder
  • 1 eetlp paprikapoeder
  • klontje (room)boter

Ingrediënten voor de saus:

  • 4 rode uien
  • flinke klont (room)boter
  • 1 bouillonblokje (voor 1 liter bouillon)
  • 200 ml bier
  • 100 ml warm water
  • 1 theelp gedroogde tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlp maïzena (en ‘n scheutje koud water)

Ingrediënten voor de kaas rösti:

  • 6 grote aardappels
  • snufje zout
  • 1 eetlp gedroogde bieslook
  • 2 theelp pittige mosterd
  • 2 theelp vadouvan (blikje Original spices van Jonnie Boer)
  • 1 ei
  • 100 gram geraspte oude kaas
  • 3 eetlp bloem

Snijd de uien in halve ringen. Bak ze met de roomboter (dat is echt het lekkerst!) in een koekenpan tot de mooi bruin zien. Pers de teentjes knoflook erover en laat die even zachtjes meebakken. Verkruimel het bouillonblokje en de tijm over de gebakken uien. Blus af met het bier en het water en roer even goed door. Maak de maïzena aan met een scheutje water en schenk bij de uiensaus. Roer goed door en laat op laag vuur heel zachtjes indikken.

Schil en rasp ondertussen de aardappels. Meng dit goed met de overige ingrediënten voor de kaas-rösti. Bak er in een koekenpan (met ‘n klontje boter) op een laag vuurtje kleine koekjes van.

Kruid de hamburgers met het kerrie- en het paprikapoeder en bak ze in de boter bijna gaar. Zet het vuur uit, dek de burgers af met wat aluminiumfolie en laat ze een paar minuutjes rusten. Wij vinden ze het lekkerst als ze nog net een klein beetje rozig zijn 🙂

hamburger met uiensaus 1Serveer de burgers met de kaasrösti en de rode ui-biersaus. En een paar ringetjes bosui voor de gezelligheid 😉 Eet smakelijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *