kleftiko 7

Kleftiko

Kleftiko… echt een heerlijke Griekse ovenschotel. Oké, het kost je even wat voorbereidingstijd maar door alles in de marinade te zetten krijg je wel nèt dat beetje extra smaak dat je wilt hebben. En als je dan toch bezig bent maak dan ook gelijk wat tzatziki voor bij de boerensalade . Niet omdat dat er persé bij moet maar gewoon omdat het zo lekker is :D.

Oorspronkelijk werd dit gerecht in afgesloten kleipotjes gemaakt maar het lukt ook prima in bakpapier. Dus, omdat het er zo leuk uitziet…op 2 manieren: in een klein ovenschaaltje met deksel èn in een pakketje van bakpapier, beide voor 1 persoon!  Totale hoeveelheid is genoeg voor 4 tot 6 personen:

Ingrediënten:
  • 500 gram hamlappen (lams, runds of kip)
  • 1/2 courgette (of aubergine)
  • 1 rode ui gesnipperd
  • handje kleine worteltjes (of winterwortel)
  • 1/2 rode paprika
  • 1/2 gele paprika
  • 1/2 groene paprika
  • 10 snoeptomaatjes (of 1 grote tomaat)
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 100 gram feta in blokjes
  • 2 aardappels
  • 50 ml olijfolie
  • 70 ml droge witte wijn
  • 1 eetlp grove mosterd
  • vers gemalen peper en zout
  • 1/2 eetlp gedroogde Griekse kruiden (of oregano)

Meng in een grote kom de mosterd, wijn, olijfolie , de Grieksekleftiko 4
kruiden, knoflook en wat peper en zout. Snij de hamlappen en
paprika’s in blokjes, de tomaatjes in 4en en doe dit samen
met de gesnipperde ui bij de marinade. Hussel alles goed door
elkaar en zet het minimaal 2 uur afgedekt in de koelkast.

Snij ondertussen de aardappelen, worteltjes, courgette en de feta in blokjes of plakjes.

Neem een schaaltje, een royaal stuk bakpapier en een stukje kleftiko 2
oven-touw. Leg het papier in het schaaltje en schep daarop
een portie (dus voor 1 persoon)  blokjes aardappel, courgette
en wortel. Daarop komt een portie vlees/groente uit de
marinade. Schep er ook wat van de marinade bij. Leg er tot
slot nog wat blokjes feta op. Bind nu de pakketjes met het
oven-touw goed dicht, de stoom moet in het pakketje blijven.

Wil je liever eenpersoons schaaltjes maken dan vul je ze op dezelfde manier als de pakketjes en dek je die af met een goed sluitend dekseltje. Maak zo voor iedereen een portie.

Zet de schaaltjes/pakketjes op een bakplaat in het midden van een voorverwarmde oven. Bak dit ongeveer 1 1/2 uur op 175 graden. Pas op voor de hete stoom als je de pakketjes open knipt! Eet smakelijk!
kleftiko 6Zo, en nu mag je geheel op z’n Grieks je bord kapot gooien 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *