vietnamees varkensvlees 1

Vietnamees varkensvlees

Deze Vietnamese stoofschotel is door de combinatie van kruiden geen doorsnee Aziatisch gerecht. Vooral de steranijs heeft een typische smaak. Wij houden ervan maar als je de smaak nog niet kent zou ik er voorzichtig mee zijn, kan snel overheersen. Gebruik er dan niet teveel van, neem bijv. 1/2  steranijs of laat het gewoon weg 😉

Ingrediënten:

  • 800 gram hamlappen
  • peper
  • 2 flinke uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 cm verse gember
  • 1/2 eetlp sambal oelek
  • 2 theelp ketoembar
  • 2 theelp 5-kruidenpoeder
  • 3 eetlp bruine suiker
  • 1 dl ketjap manis
  • 2 eetlp Shaohsing (Chinese kookwijn)
  • 2 eetlp vissaus
  • 1 dl bouillon (slowcooker) of 250 ml bouillon (oven)
  • 1 steranijs
  • scheutje zonnebloemolie

Snij de ui en de knoflook heel fijn. Schil en rasp de gember.
Snij het vlees in blokjes van 2x2cm. Strooi er wat peper (geen zout want de vissaus is erg zout) over en bak ze in wat olie aan alle kanten bruin. Voeg de uien, knoflook en gember toe en bak kort mee. Roer de sambal, ketoembar, 5 kruiden poeder en de bruine suiker erdoor en laat 1 minuutje zachtjes bakken.

Meng de ketjap, Shaohsing, vissaus en de bouillon goed doorvietnamees varkensvlees 2
elkaar en doe deze saus bij het vlees. Roer 1 keer goed om en
leg de steranijs erbij. En dan is het wachten… Hoe lang?
Als ik veel tijd heb maak ik dit gerecht graag in mijn slow cooker, die gaat dan zeker 5 uur low 🙂
Maak je dit in ‘n pan op het fornuis (wel een sudderplaatje gebruiken!) duurt het zo’n 2 1/2 uur, en in de oven op 120 graden 3 uurtjes.
Let op: Gebruik bij bereiding in oven of op fornuis ietsje minder kruiden en 250ml bouillon!

En dan is het vlees super gaar en kun je het heel makkelijk met 2 vorken een beetje uit elkaar trekken! Heerlijk bij nasi of bami. Maar ook bij gebakken aardappeltjes en wat salade. Of op een knapperig broodje 😀 Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *