spaanse stoofschotel met chorizo

Spaanse stoofschotel met chorizo

Een paar weken geleden kreeg ik een slow cooker. Super makkelijk ding maar tis wel net ff anders koken dan met een ovenschotel of gietijzeren pan. Je gebruikt bijvoorbeeld veel minder vocht omdat dit niet verdampt. En ook de hoeveelheid kruiden moet je aanpassen. Doordat je het gerecht heel langzaam laat garen heb je er gewoon meer van nodig. Na wat knutselen in de keuken ontstond deze heerlijke stoofschotel voor 5 à 6 personen.

Tip: Heb je geen slow cooker dan kun je dit gerecht ook prima maken in een ovenschotel (deksel erop, en 3 uurtjes op 150 graden in de oven) of in een braadpan met een dikke bodem. Volg gewoon het recept maar gebruik wel wat extra water.

Ingrediënten:

  • 750 gram sukadelapjes
  • 150 gram chorizo aan ‘n stukje
  • 1 eetlp bloem
  • 1 eetlp gerookt paprikapoeder
  • cayennepeper
  • klontje boter/scheutje olie
  • 1 blikje tomatenpuree 70gr.
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1 dl sherry
  • 1 1/2 dl water
  • 1 runderbouillonblok (voor 1 lt)
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 Spaanse peper
  • 1 laurierblad
  • 4 kruidnagels
  • 3 kleine (of 2 grote) uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 1/2 theelp gedroogde tijm
  • zout
  • (optioneel) beetje maïzena

Snij de uien in 1/2 ringen en de knoflook heel fijn. Maak de paprika schoon en snij ze grof. De chorizo in niet te kleine blokjes. En de Spaanse peper in ringetjes.
Snij de sukadelapjes in stukjes van ong. 2×2 cm. Bestrooi ze met gerookt paprikapoeder en cayennepeper naar smaak ( wij houden van pittig 😉 ) Strooi de bloem erover en hussel alles goed door elkaar.

Fruit de uien en de knoflook in een hapjespan met wat olie en spaanse stoofschotel met chorizo 4
doe dit dan over in de slow cooker. Bak de helft van de chorizo
met een extra klontje boter (of olie) 1 minuutje in diezelfde pan
en zet apart. Bak in het bakvet de helft van het rundvlees aan
alle kanten mooi bruin. Leg dit dan samen met de chorizo op
de uien in de slow cooker. Bak nu de rest van de chorizo en het
rundvlees op de zelfde manier en doe ook dit alvast in de slowcooker.spaanse stoofschotel met chorizo 3

Leg de stukjes paprika op het vlees.
Bak de tomatenpuree 2 minuten zachtjes in de hapjespan.
Voeg dan de sherry, tomatenstukjes, water, tijm en Spaanse
peper toe. Verkruimel het bouillonblokje hierover, roer goed
door en laat kort opwarmen. Schenk de tomatensaus over
het vlees in de slowcooker. spaanse stoofschotel met chorizo 2
Prik de kruidnagels in het laurierblad en leg dit boven op de saus.

En dan moet je wachten… lang wachten! Ik heb mijn slow cooker 3 uur op High gehad en daarna nog 4 uur op Low. Het resultaat was heerlijk mals en lekker gekruid stoofvlees!
Lekker met rijst en een gemengde salade met olijven en tomaat. Geef er een lekkere dressing van olijfolie, citroensap, knoflook, peper&zout en ringetjes bosui bij!

spaanse stoofschotel met chorizo 1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *