kip tikka masala 2

Kip tikka masala

Kip tikka masala is een heerlijke Indiase curry met stukjes kip die je, voordat je ze bakt, eerst een tijdje in yoghurt laat marineren. Meestal serveer je de kip in een romige, pittige saus met stukjes tomaat. Voor 4 personen:

Ingrediënten voor de marinade:

  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 4 cm vers geraspte gember
  • 2 Spaanse pepers
  • scheutje olie
  • 1 theelp scherpe mosterd
  • 1 eetlp paprikapoeder
  • 1 theelp ketoembar (koriander)
  • 1 theelp djintan (komijn)
  • 1 eetlp garam masala (original spices Jonnie Boer)
  • 200 ml yoghurt
  • 800 gram kipdijfilet in stukken gesneden

Doe de yoghurt samen met de mosterd in een schaal. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit heel zachtjes de knoflook, Spaanse peper en de gember. Voeg de kruiden toe en verhit die 1 minuutje mee. Meng het kruidenmengsel door de yoghurt en leg de kipdijfilet hierin. Hoelang? Minimaal 1 uurtje maar ik laat het liever een paar uur (of een hele nacht) staan.

Haal de kip uit de marinade en schraap de overtollige marinade eraf. Maal er nog wat extra peper en zout over. Bak de stukjes kip in een koekenpan met scheutje olie licht bruin en net gaar.

Ingrediënten voor de saus:

  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 uien in 1/2 ringen
  • 2 cm geraspte gember
  • 1 eetlp garam masala (original spices Jonnie Boer)
  • 1 theelp cayennepeper
  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 2 tomaten in kleine stukjes
  • peper & zout
  • scheutje olie
  • schepje suiker
  • 250 ml (Griekse) yoghurt
  • 1 eetlp geschaafde amandelen en/of wat korianderblad

Fruit de ui, knoflook en de gember in een scheutje olie. Doe de tomaten, de garam masala en de cayennepeper erbij. Roer goed door, laat even meebakken en voeg dan het blik met de tomatenstukjes toe. Tot slot de suiker en een beetje peper & zout erbij en laat de saus dan een paar minuten inkoken.

Roer de yoghurt door de tomatensaus en zet het vuur op klein. Zorg ervoor dat je de saus nu niet meer laat koken anders gaat die waarschijnlijk schiften. Roer de stukjes gebakken kip door de saus en bestrooi met wat koriander en/of geschaafde amandelen. Serveer met bijv. rijst of naanbrood. Eet smakelijk!

Kip tikka masala 1

Tip: Gewone yoghurt kan in een warm gerecht heel makkelijk schiften, Griekse yoghurt doet dit niet/minder. Bedenk dat yoghurt heel geschikt is om te verfijnen maar laat deze dus nooit meekoken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *